Dodatni testoviO raku debelog creva

logo

Ukoliko biopsija potvrdi da se u debelom crevu nalazi karcinom, često su neophodni dodatni testovi kako bi se odredila veličina i mesto promene ali i da bi se ustanovilo da li se i koliko proširio. Taj proces naziva se stadranje i može potrajati neko vreme. Rezultati će pomoći Vašem lekaru da odredi najbolji tretman i terapiju. Nekad, tokom, kao i posle terapije, isti testovi mogu se ponoviti kako bi se proverio napredak postignut primenom terapije ili ustanovile promene u stadijumu bolesti.

Iako su svi ovi testovi korisni u postavljanju dijagnoze raka debelog creva, pojedinačno nijedan test ne daje sve neophodne informacije. Na primer, nekad ni najprecizniji skener ne može da detektuje male zone karcinoma, a često druga medicinska stanja daju slične simptome i rezultate, pa je tako teško odlučiti da li se radi o karcinomu ili nečemu drugom. Zato lekari moraju da prikupe sve dostupne informacije koje nude razni testovi i dijagnostičke procedure, kako bi zajedno sa Vašom istorijom bolesti i simptomima koje osećate odredili Vaše stanje, i u skladu sa tim odredili pravu terapiju. Iz tog razloga, najbolje je da analize rezultata prepustite Vašem lekaru i sa njim prodiskutujete sve nedoumice, posebno one koje mogu prouzrokovati prijatelji koji su „baš takve rezultate videli kod nekog drugog".

Sledeći dodatni testovi se najčešće koriste u dijagnostici raka debelog creva:

Analize krvi

Najverovatnije će Vaš lekar tražiti analize krvi kako bi ispitao Vaše opšte zdravstveno stanje, kao i nivo određenih proteina koje nekad proizvode ćelije raka debelog creva. Taj protein je CEA (karcino embrionalni antigen), u poznatiji kao tumorski marker za rak debelog creva.

Rentgen grudnog koša

Snimanje se najčešće vrši kako bi se odredilo opšte stanje pluća i srca.

Čekanje na rezultate

Najverovatnije će biti potrebno najmanje nekoliko dana pa čak i nekoliko nedelja dok se rezultati i dijagnostičke procedure kompletiraju. Svi rezultati zajedno će pokazati prisustvo i definisati stadijum karcinoma. Kompletnu informaciju analizira tim lekara koji posle toga određuju najbolju terapiju ili određuju eventualne dalje procedure.