Novosti29.03.2017

Postavljanje makete debelog creva u Užicu

Užice 25.03.2017

U želji da se podigne svest opšte javnosti o važnosti prevencije raka debelog creva, Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre organizovalo je akciju postavljanja makete debelog creva 25. marta od 10:30 do 14:00 časova u centru Užica. Akciju su podržali Udruženje "Ilko" iz Beograda i Zavod za javno zdravlje - ogranak Užice.

Građani Užica su ove subote imali priliku da prođu kroz maketu postavljenu na Trgu partizana i tako saznaju više detalja o programu skrininga za rano otkrivanje raka debelog creva. Uz priliku da se na zabavan način upoznaju sa potencijalnim promenama koje se mogu javiti na zidu debelog creva, zainteresovanima su deljeni lifleti u kojima se stanovništvo poziva da, u konsultaciji sa svojim izabranim lekarom, sprovedu jednostavan test na tragove krvi u stolici, jer se ova metoda pokazala kao prikladna metoda ranog otkrivanja raka debelog creva, preporučljiva kod zdrave populacije sa prosečnim rizikom od pojave ove bolesti.

Rak debelog creva je i dalje drugi po redu uzročnik smrti od malignih bolesti. Nema nikakve tipične simptome dok ne napreduje u više stadijume koji su teži za lečenje.

Ovo je bila poslednja manifestacija u organizaciji Udruženja po gradovima Srbije u martu, ali je predviđena jos jedna u aprilu u Beogradu.

akcija u Užicu 2017